Analiza hrane Essential beginning large - hrana za štence velikih rasa

Essential Beggining Large Breed Hrana za pse

Prema metodi Dr Mike Sagman dogfoodadvisor.com

Rejting: ★★★★★

Proizvodjač: Essential Foods - Danska (porodična firma sa sedištem u Kopenhagenu)

Zemlja porekla: Velika Britanija ( proizvodi se i pakuje u Velikoj Britaniji, sastojci poreklom sa britanskih i škotskih farmi).

Glavne karakteristike Essential hrane:

  • bez GMO
  • poseban način pripreme na 87C kojim se zadržava maximalna nutritivna vrednost sastojaka (većina briketirane hrane, kod nas sva, se priprema na temperaturi od 200-250C)
  • bez veštačkih boja, konzervansa i aroma
  • visokokvalitetni sastojci namenjeni za ljudsku ishranu, poznatog porekla
  • visok procenat mesa i ribe
  • bez žitarica

Sastav

Sveža piletina i pačetina, slatki krompir, sušena piletina i pačetina, grašak, svež losos i pastrmka, sveže celo jaje, seme lana, pileća mast, krompir, pileća jetra, mladice lucerke, vitamini, minerali, MOS, FOS, glukozamin*, hondroitin*, MSM* (* svi iz prirodnih izvora), brusnica, akai, borovnica, dud, jabuka, paradajz, pomorandža, kruška, šargarepa, spanać, karfiol, morska trava, neven, ženšen, zeleni čaj, đumbir

65% ukupnog svežeg/sušenog mesa. Od toga 35% svežeg mesa. 35% povrća, bobica, semenki, voća, biljki, vitamina i minerala.

Sadrži 28% proteina (optimalan procenat proteina za štence velikih i gigantskih rasa), 16% masti, 8.5% vode, procenjenih 41% ugljenih hidrata.

Prvi sastojak sveža piletina i pačetina.

Analiza

Prvi sastojak u ovoj hrani za pse je sveže pileće meso. Sveže pileće i pačije meso je kvalitetan sastojak, ali kako sadrži 80% vode, nakon kuvanja voda ispari te se procenat mesa znatno smanji.

Nakon obrade ovaj sastojak čini će znatno manji procenat ukupne mase.

Drugi sastojak je slatki krompir. Slatki krompir predstavlja izvor kompleksnih ugljenih hidrata bez glutena, prirodno bogat dijetetskim vlaknima i beta karotenom.

Treći sastojak je sušena piletina i pačetina. Veoam kvalitetan sastojak koji predstavlja mesni koncentrat - sadrži 4 puta više proteina nego sirovo meso.

Plus, za razliku od pilećeg mesnog obroka, dehidrirano pileće-pačije meso nije izlagano visokim temperaturama tokom obrade...tako da zadržava više kvalitetnih materija svežeg mesa.

Četvrti sastojak je grašak. Grašak je kvalitetan izvor ugljenih hidrata. I kao sve leguminoze, bogat prirodnim vlaknima.

Medjutim, grašak sadrži i 25% proteina. Faktor koji treba uzeti u obzir prilikom procene sadržaja mesa u hrani.

Peti sastojak čine svež losos i pastrmka. Visoko kvalitetna riba. Losos je masna riba severnih mora, bogata Omega-3 masnom kiselinom, neophodnom za zdravlje kože i dlake psa. Omega-3 ima jako anti-inflamatorno dejstvo, smanjuje tegobe nekih formi artritisa. Smatra se da ima izvesno anti kancerogeno dejstvo.

Šesti sastojak je sveže celo jaje. Jaje je kvalitetan sastojak, lako svarljiv, sa veoma visokom biološkom vrednošću.

Sedmi sastojak je seme lana. Laneno seme je bogat izvor alpha-linolenic masne kiseline, vrste Omega-3 masne kiseline, neophodne za zdravlje kože i dlake, i celokupnog metabolizma psa. Sadrži lignane koji imaju jako antioksidantno dejstvo.

Medjutim, istraživanja su pokazala da Omega-3 iz lanenog semena ima slabo anti-inflamatorno dejstvo, za razliku od Omege-3 iz ribljeg ulja. Psi, kao i ostali mesojedi, nemaju dovoljno enzima koji su neophodni za razlaganje Omege poreklom iz biljnog izvora.

Laneno seme, sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna su značajna za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi. Pretpostavljamo da je to glavna uloga lanenog semena u ovoh hrani.Nerastvorljiva pospešuju brz pasaž hrane kroz creva, te su bitna za prevenciju opstipacije.

Osmi sastojak pileća masnoća. Pileća mast se dobija na sličan način kao kad pravimo pileću supu, prilikom čega se masnoća skuplja na površini.

Pileća mas je bogata linolskom kiselinom, vrstom Omega-6 esencijalne masne kiseline. Pileća mast je kvalitetan sastojak.

Deveti sastojak je krompir. Krompir je izvor lako svarljivih ugljenih hidrata bez glutena. Izuzevši kaloričnu vrednost, krompir ima osrednju hranljivu vrednost za psa.

Zatim sledi pileća jetra. Kvalitetan sastojak, bogat mineralima i B vitaminima.

Ostali sastojci na listi ne utiču mnogo na kvalitet hrane, sa izuzetkom nekoliko...

Mladice alf alfa, vrsta deteline, predstavljaju zdrav nutritivni dodatak. Ima malu hranljivu vrednost za psa (bogata biljnim proteinima (about 18%) i vlaknima (25%), ali se smatra da ima blagotvoran efekat na ukupno zdravlje.

Zatim, imamo fructooligosaccharide i izvor mannanoligosaccharida (poznatih kao MOS), dodatke ishrani koji su ovde zastupljeni zbog svog probiotskog efekta. Probiotici su važni za zdrav digestivni trakt jer podstiču rast dobrih bakterija.

Essential beginning large - Hrana za mlade pse velikih rasa, bez žitarica
Završna reč

Essential Beginning large je suva hrana za pse natprosečnog kvaliteta.

Sadrži 28% proteina, 16% masti, 8.5% vode, procenjenih 41% ugljenih hidrata.

Prosečno proteina, malo ispod proseka masti, prosečno ugljenih hidrata.

Zaključak

Essential Beginning Large je suva hrana za pse bazirana na mesu, sa velikim udelom kvalitetnog suvog i sirovog mesa i ribe, kao glavnim izvorom proteina.

Ne sadrži ni jedan kontroverzan, niti štetan sastojak.

Zato ova hrana zaslužuje 5 zvezdica.

Prednosti ove hrane, u odnosu na druge sličnog sastava, leže u poznatom poreklu sastojaka garantovanog kvaliteta (namenjenih za ljudsku ishranu), odsustvu veštačkih konzervansa, boja i aditiva, hormona i GMO organizama.

I najvažnije, posebnom načinu pripreme na 87C.

Vaše lično iskustvo sa ovom ili nekom drugom hranom za pse može biti dragocena informacija za sve. Zato, podelite svoje iskustvo sa ostalima.