Cane Corso - ishrana i nega

Rođen za akciju! Cane Corso Italijanski Mastif je pravi Ferrari među psima.

Patento Pet - Vrhunska oprema za velike pse

Patento Pet Oprema za velike pse

 

Brz, mišićav, gibak, atletski impresivan, hrabar, dominantan i zaštitnički, Cane Corso predstavlja savršenog psa čuvara. Ali njegovi kvaliteti su mnogo više od toga.

Blag prema vlasniku i svojim ukućanima, stabilnog i izbalansiranog temperamenta, on je izuzetan pratilac i zaštitnik. Ovaj nežni džin sa srcem lava, posebno je pažljiv i strpljiv sa decom. Zato može da bude idealan porodični pas.

"Karakteristika plemenitih pasmina je da su blagi sa ljudima koje poznaju i posve suprotni prema neznancima..." - Plato

Cane Corso je izuzetan pas, ali nije za svakoga. On nije " cool pas da ga imate u svom dvorištu" niti "ego bilding" hladno oružije na kraju povodca.
Ovaj veliki, dominantni pas jake volje, predstavlja veliku odgovornost za vlasnika. 

 

Cane Corso Ishrana

Mnoge svetski odgajivači ove pasmine hrane svoje pse kombinaciom prirodne sirove hrane, (sveža sirova junetina, kosti i iznutrice), kuvanih obroka i visoko kvalitetne suve hrane bez kukuruza! Takva ishrana zahteva više vremena ali daje truda vredne rezultate.

Sastav i kalorijska vrednost hrane, procenat proteina i kvalitet hrane:

Bez obzira za koji se brend hrane odlučite, sadržaj ugljenih hidrata, mineralni sastav, posebno odnos fosfor/ kalcijum, ukupna kalorijska vrednost igra ključnu ulogu u odgoju vašeg Cane Corso šteneta!

Kao i sve velike rase, Cane Corso ima potencijal brzog rasta.

Previše ugljenih hidrata, kalcijuma, loše balansiran mineralni sastav, te prevelika kalorijska vrednost u ishrani šteneta, može da bude štetna!

Mogu da podstaknu prebrz rast, te time dovedu do preopterećenja i deformiteta kostiju i zglobova u fazi rasta.

Oko procenta proteina postoje različita mišljenja. Jedni smatraju da doprinose prebrzom rastu, drugi da nemaju uticaja. Naravno premali procenat ima - na zaostajanje u rastu.

Pazite da ne predozirate psa prevelikom koncentracijiom minerala u sihrani - posledica može da bude veoma bolna ortopedska bolest hypertrophic osteodystrophy HOD koja uzrokuje hromost. 

Debelo štene nikako nije - zdravo štene. Prejaki i preobilni obroci daju - bolesno štene.

Po mišljenju mnogih svetskih odgajivača, mladi Cane Corso, sve do 2. godine starosti, najbolje će se razviti sa ishranom malo manjeg proteinskog sadržaja 28%, posebno pravljenom za gigantske rase.

Potreban procenat proteina u ishrani može se postići pravilnom kombinacijom briketa, sirove i kuvane hrane, uz dodatak odgovarajućih suplemenata.

Hranite vašeg psa visokokvalitetnom hranom - hrana je poslednje na čemu treba štedeti, ništa nije vrednije od dobrog zdravlja i forme vašeg psa.

Čitajte sastav na pakovonju.
Kukuruz, kao ni veštački konzervansi, boje i fileri (jeftini ugljeni hidrati kukuruz, pirinač, i sl) nikako ne bi trebalo da se nalaze u njoj. Obratite pažnju na naziv "by products" pod time se krije mnogo "đubreta"

Izbegavajte hranu koja sadrži kukuruz. Po mogućstvu dajite hranu bez žitarica ili sa malim procentom onih neškodljivih.
Kukuruz je posve nesvarljiv za psa, nema pravu hranljivu vrednost, osim toga mnogi psi su alergični na njega. Ustanovljeno je da može da uzrokuje kancer, epilepsiju i mnoge druge zdravstvene probleme kod pasa. 

Po vrh svega, većina kukuruznog i pšeničnog zrna danas u svetu je genetski modifikovana i tretirana hormonima.

Najnovija informacija o pirinču - ustanovljene su previsoke vrednosti arsena u mnogim vrstama pirinča poreklom sa dalekog istoka. Neglazirani, braon pirinač sadrži mnogostruko više arsena od glaziranog.

Saznajte više o GMO u hrani za pse.

Pažljivo birajte brend hrane - oznaka superpremijum nije uvek garancija kvaliteta.
Mnoge superpremijum hrane poznatih brendova, nisu ono što bi trebalo da budu. Hrana koju prodaju često nije  čak ni proizvedena od strane dotične kompanije. 
Obratite pažnju na velike kompanije, koje akcenat stavljaju na marketing a manje na kvalitet i sastav hrane. Npr. Nestle i Mars koriste GMO sastojke. 

Poznati brendovi hrane za pse u vlasništvu megakompanija.

Manje kompanije, koje akcenat stavljaju na izbor i poreklo sastojaka, su često bolji izbor.

Naša preporuka - ESSENTIAL FOODS NATURAL DOOG FOOD

Formula za rangiranje kvaliteta gotove hrane

Ako ste u nedoumici za koju hranu da se odlučite, ili želite da uporedite hrane različitih proizvođača, poslužite se ovom jednostavnom Formulom za rangiranje kvaliteta.

Kuvana hrana

1 do 2 puta nedeljno - ako ste se odlučili za kombinovanu ishranu (gotova , sirova i kuvana hrana).

Primer kuvanog obroka:

Skuvati celo pile dok ne omekša, skinuti meso sa kostiju (kosti izbaciti), dodati pirinač, te na kraju u vrijuću supu ubaciti nekoliko umućenih sirovih jaja. Po želji možete dodati sveže povrće, malo testenine, krompira.

Recept za kompletan mesni obrok "Satin Balls"

Kompletan obrok za vašeg psa. Možete ga davati kao osnovnu hranu ili kao dodatni obrok, ukoliko hranite psa komercijalnom hranom, u cilju postizanja TOP forme izložbenog psa, ili povećanja apetita probirljivih pasa. Doprineće povećanju mišićne mase, podići ukupan energetski nivo psa, doprineti zdravlju kože i sjaju dlake, pomoći kod problema sa kožnim oboljenjima.

 "Satin Balls" je visoko kaloričan proteinski obrok koji možete oblikovati u kuglice te davati kao poslastice i dodatak ishrani mladih pasa. Nemojte preterivati da ne bi ste pregojili psa. 

Obrok "Satin Balls" - mala mera

 • 500g mlevene junetine - smeše za pljeskavicu 
 • 1 celo jaje sa ljuskom, kuvano u kipućoj vodi 30 sec 
 • 1 i 1/3 šolje pšeničnih pahulja
 • 1 i 1/2 šolje zobenih pahulja
 • 6 kafenih kašičica pšeničnih klica (proteini, vitamin E, folic acid, i zinc)
 • 2 kafene kašičice biljnog ulja
 • 2 kafene kašičice ne sumporisane molase  (nus proizvod u proizvodnji šećera, na žalost kod nas se teško nalazi)
 • prstohvat soli
 • 1 kesica želatina za kuvanje (izvor hondroitina i glukaozamina za zdrave zglobove)

Obrok "Satin Balls" - cela mera 

 • 5kg mlevene junetine - smeše za pljeskavicu 
 • 10 celih jaja sa ljuskom, kuvanih u kipućoj vodi 30 sec
 • 12 šolja pšeničnih pahulja
 • 15 šolja zobenih pahulja
 • 1 i 1/2 šolje pšeničnih klica (proteini, vitamin E, folic acid, i zinc)
 • 1 i 1/4  šolje biljnog ulja
 • 1 i 1/4  šolje ne sumporisane molase  (nus proizvod u proizvodnji šećera)
 • prstohvat soli
 • 10 kesica želatina za kuvanje (izvor hondroitina i glukaozamina za zdrave zglobove)

UPUTSTVO ZA PRIPREMU:

Umešajte sve sastojke u homogenu masu, sve skupa sa usitnjenom ljuskom jajeta, kao za džinovski hamburger.

Uvaljajte u loptice ili male hamburgere (u zavisnosti kako ćete ga davati) te u pojedinačnim kesicama stavite u zamrzivač.

Otopite kad vam je potrebno, i dajte sirov.

NE KUVAJTE. Ovaj obrok se daje u sirovom stanju.

Sveza sirova jaja u ishrani psa

Jaja su najkoncentrovaniji izvor punovrednih proteina.

Nikad ne hranite štence sa sirovim belancima jer su teško svarljiva. Sirova žumanca možete davati bez brige.
Žumanca su zdravija sirova. 

Sirovo belance sadrži jedan inhibitorni enzim koji otežava varenje kod štenaca, starih i bolesnih pasa, ili pasa bolesnih od pankreatitisa.

Zbog toga je potrebno jaje kuvati u kipućoj vodi 30 sec, jer se belance delimično skuva, dok žumance ostaje sirovo.

LJUSKA JE NAJBOGATIJI IZVOR PRIRODNOG KALCIJUMA, FOSFORA I OSTALIH MINERALA. ZATO SE DAJE KOMPLETNO JAJE. Možete ga ubaciti u blender da biste izbegli komadiće ljuske.

Sirovo meso u ishrani psa

SIROVO MESO I KOSTI SU NAJPRIRODNIJA HRANA PSA.  Ima mnogo različitih mišljenja o ishrani pasa, ali mnoge naučne studije su potvrdile neosporni benifit takve prirodne ishrane.

Digestivni trakt psa je stvoren za ishranu sirovom hranom. Komercijalna gotova hrana ne sadrži enzime i ostale neophodne hranljive dodatke, a često sadrži razne alergene, veštački konzervans, boje i druge štetne sastojke. Dugogodišnja ishrana takvom hranom, može ugroziti zdravlje i skratiti životni vek vašeg psa.

Veterinari su skuplji od najskuplje hrane!

Oznaka SUPERPREMIJUM nije obavezno garancija kvaliteta, a ni sigurnost da hrana ne sadrži potencijalno štetne sastojke. Na primer: mnogima od njih baza/ filer je , za pse štetan, kukuruz, ne koriste meso i žitarice pogodno za ljudsku ishanu, dodaju veštačke ne prirodne izvore vitamina itd. 

Nisu sve SUPERPREMIJUM hrane istog kvaliteta.
Tražite oznaku ORGANIK, "sastojci pogodni za ljudsku ishranu" , sveže meso. Bez žitarica, ili bar bez kukuruza. Koja sadrži prirodne izvore minerala i vitamina: jaja, voće, povrće, alge.

Tražite oznake:

Prirodna i bez GMO Hrana za pse na našem tržištu

IZBEGAVAJTE:
 Hranu kaja sadrži kukuruz, mesne obroke, mesne kaše, "by products" tj. mesne produkte (zapravo otpatci mesne industrije), hidrolizirane proteine, koštano brašno, boje, veštačke konzervanse i pojačivače ukusa.

Ako se odlučite da hranite vašeg psa sirovom mesnom hranom vodite računa o izboru mesare, isto kao da birate za sebe.

Sveže kosti su veoma zdrave za psa. Posebno goveđe kosti zgloba-kolenice. Kuvane postaju oštre i krte, i gube veliki deo svoje nutritivne vrednosti. 

NIKAD ne dajite kuvane/pečene pileće kosti psu. Cepaju se u oštre komade i mogu biti smrtonosne za psa. 

Neki savetuju potpuno zamrzavanje sirovog mesa i kostiju u trajanju od 21 dan radi uništavanja mogućih patogena.

Procenat proteina naznačen na pakovanju nije garancija količine mesa u hrani. naučite kako da ne budete prevareni.

Kombinovanje sirovog mesa i gotove konzervirane/briketirane hrane 

Kako priprema optimalno izbalansirane ishrane zahteva dosta nutricionističkog znanja i vremena, kombinacija mesnog obroka i gotove briketirane hrane je sasvim zadovoljavajuća opcija. Bitno je voditi računa da ne kombinujete sirovo i kuvano/briketirano u istom obroku.

NIKAD ne kombinujte brikete i sirovo meso u istom obroku. Niti neposredno jedno za drugim. Najbolje je da budu u dva zasebna obroka.
Digestivni trakt psa brže vari sirovu hranu nego komercijalnu/briketiranu.Takva kombinacija će usporiti varenje, što pogoduje razvoju patogenih bakterija u crevima, te mogućih digestivnih problema. 

Vitaminsko/mineralni dodatci ishrani

Korisno je povremeno davati u kurama:

 • Suplemente za zdravlje zglobova (na bazi hondroitina i glukozamina). Kao i kod drugih velikih rasa, osetljiva tačka Cane Corsa su skelet i zglobovi, posebno u fazi rasta. Vodite računa o količini kalcijuma da ne bi ste predozirali psa i izazvali kontra efekat.
 • Suplemente za podršku imuno sistemu u periodima pojačanog fizičkog napora ili stresa, na prelasku jesen/ zima i zima/proleće.

Ako je osnovna ishrana psa dobro balansirana, zdravom psu nisu potrebni drugi vitaminsko/mineralni dodatci.

CANINA Pharma dodatci ishrani - tradicija kvaliteta
Canina vitaminski dodatci

 

 

 

Svi suplementi se daju u kurama po potrebi. U periodima većih fizičkih napora ili izloženosti stresu, kujama u toku skotnosti i dojenja, bolesnim i starim psima, jedinkama u fazi oporavka i sl.

 

Prirodni extrakti - dodatci ishrani

JOGURT
Supena kašika jogurta dnevno poboljšaće varenje.
Ako vam je pas na kuri antibiotika oprezno sa jogurtom.
 Utvrdjeno je da jogurt umanjuje dejstvo leka. Ali je potreban za očuvanje crevne flore. 
Zato dajte jogurt najmanje 1h pre ili posle antibiotika.

BUNDEVA
 Supena kašika ili dve sirove bundeva uz obrok pomoći će u slučaju mekše stolice ili proliva. Više o bundevi u ishrani pasa..

BILJNO ULJE
Supena kašika biljnog ulja daće sjaj dlaci i sprečiti perutanje (ukoliko je uzrok suvoća kože). *Iako psi ne mogu da svare kukuruz, mogu asimilovati linolsku kiselinu i linolein iz kukuruznog ulja.

JAJE
Sirovo jaje imaće isti hranljivi efekat na kožu i dlaku. (pre nego počnete davati jaje pročitajte predhodno poglavlje Sirovo jaje u ishrani pasa.

Važno:
Ulja i jaja su bogati izvori proteina i masti zato vodite računa da ne pregojite psa. Ugojen pas nije zdrav pas. Postoji rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i bolesti zglobova. Mlad ugojen pas će biti skloniji problemu sa zglobovima i kukovima.

 

Autor teksta: D. Garašanin