Problem sa "suzicama" - uzrok i prevencija

Većina maltezera, čak 93% ima problem sa "suzicama". Odnosno suzenjem okica koje vremenom ostavlja ružne braon tragove na krznu oko očiju. 

Ima više uzročnika pojačanog suzenja očiju i sledstveno tome pojave braon obojenog krzna ispod :

- zapušeni suzni kanali (to utvrdjuje veterinar)

- nepostojanje suznih kanala (to utvrdjuje veterinar)

- nasledni faktori (ako roditelji imaju problem suzica, verovatno je da će i potomstvo biti sklono)

- anatomija glave (smatra se da su im skloniji psi sa većim očima i zatubastijom njuškicom)

- neki mali zdravstveni uzročnici: kod štenaca u toku rast prvih zubića, i kasnije promene zuba, Maltezeri svih uzrasta koji imaju neke probleme sa zubima i desnima, Dlaka oko očiju koja tako raste da iritira oko, infekcije uha, alergija na neki sastojak hrane, alergija nepoznatog uzroka.

- higijena je očigledan i bitan faktor. Krmelji koji se skupljaju u unutrašnjim uglovima očiju usled raznih iritabilnih faktora (prašina, vetar, hladnoća, kozmetički preparati i sl). Kada se nakupe, krmelji sami počinju da iritiraju oko te da izazivaju jače suzenje. Stoga ih treba redovno uklanjati odgovarajućim sredstvom.

psihičko stanje psa. Pokazalo se da su nesretni psi i psi pod stresom, podložniji svim vrstama oboljenja, tako i pojačanom suzenju očiju.

- hrana i voda takodje mogu da budu uzročnik: briket ili voda sa većom količinom kalcijum karbonata ponekad uzrokuje pojačano suzenje očiju.

- obojenost dlake na licu psa može da izazove i hrana koja u sebi sadrži veštačke boje (Obično jeftinija, manje kvalitetna hrana)

Kako rešiti problem "suzica"

Ako je uzrok gradja ili nasledni faktori ne možete mnogo da uradite, osim da održavate optimalnu higijenu očiju i redovno čistite dlaku okolo da bi ste izbegli sekundarnu infekciju i obojenost krzna. Isti slučaj je i u periodu rasta i promene zubića.

Ako sumnjate na zdravstveni problem - insekciju uha, gljivičnu ili bakterijsku infekciju, zapušene suzne kanale,poseta veterinaru je neophodna. 

Nemojte da dajete antibiotike na svoju ruku, konsultujte se sa veterinarom. Mnogi popularni preparati na tržištu sadrže antibiotike, oprezno s njima. Antibiotici smeju da se daju samo kratko vreme, inače mogu da izazovu mnoštvo zdravstvenih problema i štetnih posledica. Da pomenemo samo neke - želudačni problemi, čir na želudcu, trajno bojenje zuba, oštećenje jetre i dr. Zato ih dajite samo ako baš morate.

Ako sumnjate da je uzrok hrana, savetujemo da psa hranite visoko kvalitetnom hranom renomiranih proizvodjača koji nude hipoalergičnu hranu, i ne koriste poznate moguće uzročnike alergija kod pasa (PRIRODNA I BEZ GMO HRANA ZA PSE).

Takodje preporučujemo posude za hranu i vodu od niklovanog čelika jer je bakteriostatski, za razliku od plastičnih.

Losion za usiVodite računa o ušima, jer njihovo zapaljenje može da uzrokuje suzice. Redovno ih  čistite adekvatnim preparatima (Losion za čišćenje ušiju Vivog), čupajte dlaku koja im raste u unutrašnjosti (tražite da vam grumer tj. frizer pokaže kako to da radite).

 

 

 

 

losion za ociNajbitnije je da održavate redovnu higijenu očiju: pažljivo vaticom natopljenom odgovarajućim sredstvom, uklanjajte krmelje i koristite kapi za oči dva puta dnevno; Proizvodi koji sadrže bornu kiselinu (boric acid) pokazali su se efikasni. Kapi za oči koje ublažavaju iritaciju kod nošenja kontaktnih sočiva takodje mogu da pomognu u nekim slučajevima.

Dosta kod nas popularan preparat "Angels Eyes" sadrži antibiotik Tylosin. Bez obzira na dodatu supstancu koja je dodata da zamaskira Tylosin, neželjena dejstva antibiotika nisu time izbegnuta. Osim toga, Tylosin može da izazove muku kod pasa, posebno mladih i štenadi. Takodje, preparati sa antibioticima efikasni su samo u slučaju bakterijskih infekcija. Zato se dešava da mnogi vlasnici nemaju efekta od davanja istih.

Antibiotike nikako ne dajite bez konsultacije sa veterinarom!

Na našem tržištu za sada ne postoji efikasno sredstvo koje rešava problem intenzivnog suzenja i posledica istog (ako je u pitanju jača bakterijska infekcija) koje ne sadrži antibiotike. 

Preventiva i profilaksa - redovna higijena, korišćenje sredstava sa bornom kiselinom za blaže infekcije, i ostali gore navedeni faktori, su najbolje što možete da učinite da do bakterijskih ili gljivičnih infekcija, kao i bojenja krzna oko očiju, uopšte i ne dodje.

 


Nega dlake Maltezera

Kupanje Maltezera

 

 • možete početi sa kupanjem šteneta već od 2 meseca
 • jednom nedeljno ako održavate dugu dlaku
 • jednom u 15 dana dovoljno je za pse sa kratkim frizurama

Gore navedeno je okvirna preporuka.

I ako Maltezer nema podlaku prečesto kupanje (svakodnevno, kao što neki vlasnici praktikuju) je štetno kako za dlaku tako i za kožu. 

Prečestim kupanjem, kao i ne adekvatnim šamponima, uništava se prirodna lipidna zaštita kože , koja postaje preosetljiva, sklona alergijama i infekcijama. Dlaka se isušuje, postaje krta i bez sjaja, sklonija stvaranju čvorova. 

 • pre kupanja obavezno rasčešljati dlaku i odmrsiti čvorove (voda će još više slepiti čvorove)
 • prilikom raščešljavanja koristite sredstvo za lakše rasčešljavanje sa raspršivačem.
 • posebno naprskati čvorove sredstvom za odćebavanje dlake i pažljivo ih razmrsiti prstima i češljem.
 • voda u uhu može izazvati zapaljenje, pažljivo zaštitite uši psa pre kupanja tuferima vate (dovoljno velikim da ih lako izvadite nakon kupanja, ne gurajte duboko u uho)
 • koristite kvalitetan šampon za svilenkastu dlaku, možete i specijalni za belu na mestima koja se vise prljaju te dlaka počinje da žuti, poput nogu.
 • šampone koji sadrže izbeljivače izbegavajte da koristite na glavi psa, posebno ne oko očiju
 • dobro isperite dlaku nakon šamponiranja
 • višak vode pokupite peškirom blago stiskajući, nemojte trljati da je ne bi umrsili.
 • pažljivo i polako očešljajte dlaku češljem. Mokra dlaka je osetljivija.
 • preporučujemo da završite sušenje fenom. Mlakim vazduhom, nikako najtoplijim.
 • češljajte dlaku tokom feniranja da bi ste je izravnali, i sprečili mršenje.
 • suvog psa dodatno očešljajte koristeći ovalnu četku i češalj.
 • ako je "devojčica" celokupno doterivanje finiširajte mašnicom.

 

Četkanje - svakodnevna nega dlake

 

 

 

 

 

Puppy look - Šteneća frizura učiniće održavanje dlake mnogo lakšim. Vaš frizer za pse znaće kako da i vaš mališan bude kao ovaj na slici.

 • počnite da navikavate štene na četkanje već od 2 meseca starosti
 • kada dlaka dostigne 5-6 cm dužine svakodnevno češljanje postaje neophodno.
 • maltezeru je potrebno svakodnevno četkanje i razmrsivanje eventualno nastalih čvorova, bila dlaka duga ili kraća.
 • ako imate psa sa dugom dlakom koristite kondicionar u raspršivaču prilikom češljanja. To će olakšati češljanje i sprečiti kidanje dlake.
 • nemojte da natopite dlaku i kožu kondicionarom.
 • koristite isključivo metalni češalj, nikako plastični jer elektrizira i kida dlaku.

 

Pravilno češljanje

 

Češljanje maltezera pretežno vršite metalnim češljem. Četku koristite za blagu masažu i finiš predhodno razmršene dlake.

Prilikom češljanja nemojte uvrtati zglob ruke, već nastojte da češljate laganim, ravnim potezima niz dlaku.

 1. češljanje počnite od zadnjih nogu, rasčešljajte najpre zadnje noge pa nastavite prema repu.
 2. pažljivo podignite prednji kraj vašeg psa, pridržavajući mu rukom grudi izmedju prednjih nogu, i pažljivo rasčešljajte dlaku sa unutrašnje strane zadnjih nogica.
 3. zatim češljajte dlaku na stomaku psa idući od prednjih nogica ka zadnjim.
 4. položite psa bočno u krilo i češljajte prednje nogice od područija ispod miške prema šapama. Tu se najčešće formiraju čvorovi, zato vodite računa da ih najpre pažljivo razmrsite prstima. Očešljajte i spoljnu stranu nogica od plećki ka šapama.
 5. pregledajte šapice i otklonite eventualne čvoriće na dlaci izmedju prstića sa donje strane.
 6. pregledajte  područija ispod miške prednjih nogica, sa unutrašnje strane zadnjih i na bokovima, ispod vrata i iza ušiju u potrazi za čvorovima. Pažljivo ih razmrsite. Koristite neko sredstvo za odćebavanje ili lakše razmršivanje.
 7. vrat, glava i lice psa četkajte poslednje.
 8. češljajte dlaku od temena prema ledjima niz vrat. Očešljajte dlaku na ušima.
 9. na kraju očešljajte dlaku na ledjima, prelazeći ravno odozgo bočno ka dole sa svake strane.
 10. kao finiš možete da koristite četku sa dugačkim iglicama na gore opisan način da bi ste dali volumen dlaci. Pustite psa da se protrese, te prirodno nastali razdeljak na ledjim doterajte češljem.

 

Briga o ušima

Članak u pripremi..