Analiza hrane Opti Life Puppy Maxi - Hrana za štence velikih rasa

Prema metodi Dr Mike Sagman dogfoodadvisor.com

Rejting: ★★★★☆

Proizvodjač: Versele Laga

Sedište kompanije: Belgija

Osnovne karakteristike Opti Life hrane:

  • Sastojci namenjeni za ljudsku ishranu.
  • Poznato poreklo svih sastojaka, standardizovan kvalitet.
  • Bez veštačkih konzervansa, boja i aditiva.
  • Bez GMO.
  • Bez glutena.
  • Pileće meso bez hormona i riba iz otvorenog mora.
  • minimum 65% proteina animalnog porekla

Sastav:

Sastav: Piletina (dehidrirana, 30%), pirinač 29%, životinjska mast, sirak, biljna vlakna, lan, ulje lososa, kvasac, minerali, kril, sušena cela jaja, FOS,MOS, lecitin, morske alge (Ascophyllum nodosum), seme grožđa, ruzmarin, neven, zeleni čaj.

Analitički sastav:
proteini 26.0%, masti 14.0%, sirova vlakna 3.0%, pepeo 6.5%, calcium 1.1%, phosphorus 0.9%, omega-3 fatty acids 1.1%, EPA 0.1%, DHA 0.1%

Analiza

Prvi sastojak u ovoj hrani je dehidrirano pileće meso. Kvalitetan sastojak koji predstavlja mesni koncentrat - sadrži 4 puta više proteina nego sirovo meso.

Plus, za razliku od pilećeg mesnog obroka, dehidrirano pileće meso nije izlagano visokim temperaturama tokom obrade tako da zadržava više kvalitetnih materija svežeg mesa.

Drugi sastojak je pirinač. Da li je u pitanju celo zrno ili prekrupa, glazirani ili neglazirani pirinač? Kako sama reč "pirinač" ne govori monogo, teško možemo da ocenimo kvalitet ovog sastojka. U načelu pirinač je kompleksni ugljeni hidrat koji je, nakon kuvanja, lako svarljiv. Ipak, osim energetske vrednosti, ima malu hranljivu vrednost za psa.

Pirinač takodje sadrži dosta proteina, što treba uzeti u obzir prilikom procene količine mesa u hrani, prema ukupnom % proteina. Biljni proteini su od male nutritivne vrednosti za psa.

Treći sastojak je životinjska masnoća. Životinjska mast se dobija na sličan način kao kad pravimo supu, prilikom čega se masnoća skuplja na površini.

Kako nije navedeno koja je tačno vrsta masnoće u pitanju ne možemo oceniti njen kvalitet. U ovom slučaju možemo uzeti u obzir reputaciju Versele Laga pogona kao garanciju kvaliteta. Pretpostavljamo da variraju sa vrstom masnoće koju koriste, te da je u pitanju nus produkt iz njihovog proizvodnog procesa.

Na četvrtom mestu je sirak. Lako svarljiva žitarica, jeftina alternativa pirinču. Sirak sadrži dosta skroba i sličnog je nutritivnog sastava kao kukuruz. Za razliku od kukuruza ne sadrži gluten i ne izaziva alergije. Bogata je antioksidansima, dijetnim vlaknima, vitaminima B1 i B2, niacinom, mineralima gvožđem i cinkom.

Zatim sledi lista sastojaka za koje smatramo da nisu od bitne važnosti.

Osim 5 izuzetka.

Prvo, sušena jaja. Sušena jaja dobijaju se dehidracijom jaja bez ljuske. Kvalitet može da varira u zavisnosti od kvaliteta samih jaja.

U svakom slučaju, jaja su lako svarljiv sastojak, izuzetno velike biološke vrednosti.

Zatim, ulje lososa. Riblje ulje je prirodni, bogat izvor EPA i DHA vrste Omega - 3 masne kiseline. Ove dve visoko kvalitetne masti imaju najveću biološku vrednost za pse i ljude

Lososovo ulje je visoko kvalitetan dodatak.

Seme lana je bogato visoko kvalitetnim dijetnim vlaknima, lignanom koji je prirodni antioksidans, mikronutritijentima i omega-3 masnom kiselinom.

Fructooligosaccharidi, su prirodni zasladjivač, najverovatnije korišćen kao probiotik u ovoj hrani. Funkcija probiotika je da pomognu rast korisne crevne flore.

Na posletku ova hrana sadrži koristan sastojak za zdravlje zuba i usne duplje - algu Ascophyllum Nodosum poznatiju pod imenom KELP.  Izuzetan sastojak, poput Spiruline smatra se superhranom jer sadrži sve životno potrebne satojke. Pospešuje imunitet, detoksikaciju organizma, poboljšava varenje, zdravlje kože, protiv peruti i svraba. Koristi se i kao dodatak ishrani radi prevencije zubnog plaka, kamenca, lošeg zadaha. 

Manje poznato svojstvo ove alge je da doprinosi boljoj pigmentaciji oka, nosne pečurke kao i intenzitetu boje i sjaju dlake. Često se nalazi u preparatima na bazi algi za bolju pigmentaciju dlake i kože.

Opti Life Puppy maxi - hrana za štence velikih rasa

završna reč

Sudeći  prema sastojcima, Opti Life Puppy Maxi izgleda kao suva hrana za pse nadprosečnog kvaliteta.

Ova hrana ima 26% proteina iz suve materije, 14% masti, i procenjenih 47% ugljenih hidrata.

Prosečno % proteina, ispod proseka % masti, i prosečno % ugljenih hidrata.

Naznačeno, od ukupnih proteina, sadrži 75% proteina animalnog porekla.

Zaključak

Opti Life puppy Maxi je hrana bazirana na približno jednakom procentu mesa i žitarica.

Najveći deo proteina 75% je animalnog porekla, sa sušenim pilećim mesom kao glavnim izvorom proteina.

Prednosti ove hrane, u odnosu na druge koje sadrže žitarice, je u tome što ne koristi soju, kukuruz i pšenicu, što je odnos žitarica i mesa približan, ne sadrži gluten, kao i u poznatom poreklu sastojaka garantovanog kvaliteta (namenjenih za ljudsku ishranu), odsustvu veštačkih konzervansa, boja i aditiva, hormona i GMO.

ODLIČAN ODNOS KVALITETA I CENE.

Vaše lično iskustvo sa ovom ili nekom drugom hranom za pse može biti dragocena informacija za sve. Zato, podelite svoje iskustvo sa ostalima.