Analiza hrane - Schezir toy maintenance - hrana za odrasle toy i male pse

Shezir hrana za toy i male pse

Prema metodi Dr Mike Sagman dogfoodadvisor.com

Rejting: ★★★½☆

 

Proizvodjač: Agras Delic

Zemlja porekla: Italija

Osnovne karakteristike Shezir hrane:

Sastav:

24% dehidrirano meso (20% pileće meso) prirodni izvor glukozamina i hondroitin sulfata, kukuruz, ječam, 10% pirinač, prečišćena svinjska mast, 8%  riblji obrok, suva repina pulpa, 1% sušena jaja, 1% riblje ulje, 1% fructooligosaccharides (FOS), 1% suncokretovo ulje, 1% pivski kvasac, dicalcium phosphate, potassium chloride, sodium chloride, 0,3% suve trave (aloe vera, peršun, ruzmarin, kalendula, kamilica, zeleni čaj, komorač, kopriva, curcuma), 0,1% yucca schidigera. Helatirani minerali.

ANALITIČKI SASTAV Kcal/Kg: sirovi protein 27%, sirove masti i ulja 17%, sirova vlakna 2,8%, pepeo 6,3%, Calcium 1,1%, Phosphorus 0,9%, Magnesium 0,1%, Sodium 0,38%, Potassium 0,6%, Moisture 10%, Omega 6 2,35%, Omega 3 0,5%, Omega 6/Omega 3 5/1, DHA 0,18%, EPA 0,12%, 3720 kcal/kg

Analiza

Prvi sastojak u ovoj hrani je dehidrirano meso, od toga 20% pileće meso. Kvalitetan sastojak koji predstavlja mesni koncentrat - sadrži 4 puta više proteina nego sirovo meso.

Plus, za razliku od pilećeg mesnog obroka, dehidrirano pileće meso nije izlagano visokim temperaturama tokom obrade...tako da zadržava više kvalitetnih materija svežeg mesa.

Kako za 4% nije navedeno koje je meso u pitanju, to znači da proizvodjač može varirati sa vrstom mesa (ne koristiti svaki put meso iste životinje). To je od značaja samo ukoliko znate da je vaš pas alergičan na neku vrstu mesa.

Drugi sastojak je kukuruz. Kukuruz je jeftina i kontroverzna žitarica u hrani za pse. Velike kalorijske vrednosti, ali od male hranljive vrednosti za psa.

Nepoželjna žitarica u hrani za pse, potencijalni alergen.

Treći sastojak je ječam. Ječam je bogat ugljenim hidratima i vlaknima. Osim velike energetske vrednosti, ima srednju hranljivu vrednost za pse. Za razliku od drugih žitarica sa visokim glikemijskim indexom, ječam pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Četvrti sastojak je pirinač. Da li je u pitanju celo zrno ili prekrupa, glazirani ili neglazirani pirinač? Kako sama reč "pirinač" ne govori monogo, teško možemo da ocenimo kvalitet ovog sastojka. U načelu pirinač je kompleksni ugljeni hidrat koji je, nakon kuvanja, lako svarljiv. Ipak, osim energetske vrednosti, ima malu hranljivu vrednost za psa.

Pirinač takodje sadrži dosta proteina, što treba uzeti u obzir prilikom procene količine mesa u hrani, prema ukupnom % proteina. Biljni proteini su od male nutritivne vrednosti za psa.

Peti sastojak je prečišćena svinjska mast. Svinjska mast se dobija na sličan način kao kad pravimo supu, prilikom čega se masnoća skuplja na površini.

Svinjska mast je bogata linolskom kiselinom, vrstom omega 6 esencijalne masne kiseline. I ako je manje kvalitetna od pileće masti, svinjska mast je kvalitetan sastojak.

Šesti sastojak je riblji obrok. Riblji obrok predstavlja mesni koncentrat. Sadrži 300% više proteina nego sveža riba. Riblji obrok se uglavnom dobija od čistih, suvih, celih delova ribe i unutrašnjih organa i kostiju, samlevenih zajedno tokom komercijalne obrade.

Nažalost, ne znamo o kojim se vrstama ribe radi. Kako različite vrste ribe imaju različite vrste masnoća, ne možemo u potpunosti oceniti ovaj sastojak. Ali u svakom slučaju smatramo ga kvalitetnim sastojkom.

Sedmi sastojak je suva repina pulpa. Repina pulpa je kontroverzan sastojak, bogat vlaknima zbog čega se i koristi.

Neki je smatraju jeftinim filerom koji čak može da negativno utiče na skok šećera u krvi, dok je drugi ističu kao odličan sastojak koji doprinosi zdravlju digestivnog trakta.

U malim količinama smatramo da je korisna kao izvor vlakana.

Zatim sledi dugačka lista sastojaka za koje smatramo da nisu od bite važnosti.

Osim šest izuzetaka.

Prvo, sušena jaja. Sušena jaja dobijaju se dehidracijom jaja bez ljuske. Kvalitet može da varira u zavisnosti od kvaliteta samih jaja.

U svakom slučaju, jaja su lako svarljiv sastojak, izuzetno velike biološke vrednosti.

Zatim, riblje ulje. Riblje ulje je prirodni, bogat izvor EPA i DHA vrste Omega - 3 masne kiseline. Ove dve visoko kvalitetne masti imaju najveću biološku vrednost za pse i ljude

U zavisnosti od čistoće i svežine, riblje ulje je visoko kvalitetan dodatak.

Fructooligosaccharidi, su prirodni zasladjivač, najverovatnije korišćen kao probiotik u ovoj hrani. Funkcija probiotika je da pomognu rast korisne crevne flore.

Suncokretovo ulje je bogato Omega-6 ali ne sadrži Omega-3, tako da se smatra manje kvalitetnim sastojkom od ulja lanenog semena.

Pivski kvasac je kontroverzan sastojak. Bogat je mineralima i drugim hranljivim sastojcima. Neki smatraju da pomaže imuni sistem. Drugi sumnjaju da može doprineti povećanju rizika od nadimanja i nadutosti želuca.

Kako pivski kvasac sadrži 48% proteina, to isto treba uzeti u obzir pri proceni ukupnih kvalitetnih proteina iz mesa prisutnih u ukupnim proteinima.

Kako je ovde naznačeno da ga ima samo 1%, udeo proteina iz kvasca u ovoj hrani je zanemarljiv.

I na posletku, ova hrana sadrži helatirane minerale, minerale koji su hemijski vezani za proteine radi lakše apsorpcije. Obično se nalaze u kvalitetnijoj hrani za pse.

Schezir toy maintenance - hrana za odrasle toy i male pse - završna reč

Sudeći samo prema sastojcima, Shezire Toy maintenance izgleda kao suva hrana za pse nadprosečnog kvaliteta.

Ali, sami sastojci nisu dovoljni za finalnu procenu. Potrebno je još da odredimo stvarni sadržaj mesa.

Ova hrana ima 27% proteina iz suve materije, 17% masti, i procenjenih 44% ugljenih hidrata.

Prosečni % proteina, prosečni % masti, i prosečni % ugljenih hidrata.

Zaključak

Schezir toy maintenance je hrana bazirana na žitaricama, sa srednjim sadržajem mesa.

Najveći deo proteina je animalnog porekla, sa sušenim pilećim mesom kao glavnim izvorom proteina.

Prednosti ove hrane, u odnosu na druge sličnog sastava, leže u poznatom poreklu sastojaka garantovanog kvaliteta (namenjenih za ljudsku ishranu), odsustvu veštačkih konzervansa, boja i aditiva, hormona i GMO organizama.

Vaše lično iskustvo sa ovom ili nekom drugom hranom za pse može biti dragocena informacija za sve. Zato, podelite svoje iskustvo sa ostalima.